Archive for Exchange 2010

How to move Exchange 2010 database log files to other disk?

Posted in Exchange 2010, Windows 2008 with tags , , , , on September 2, 2012 by uniekdevries

We have configured 2 Exchange 2010 servers hosting 4 databases in a DAG. All databases and the log files are on different disks. Because the log disks were to small we decided to move the log files to another disk. The problem is that in a DAG configuration there is no option to move the “database path”. This option is only available after deleting all database copies. Because we didn’t want to remove the database copies we did the following on ALL DAG members:

1. Add the new log disks to the server.
2. Create the same folder structure and set all NTFS permissions.
3. Dismount all databases.
4. Stop all Exchange services.
5. Copy all log files to the new disk.
6. Start all Exchange services
7. Mount all databases

This procedure also works for moving a database to a larger disk.

Advertisements

Error during PrepareSchema phase Exchange 2010 installation

Posted in Active Directory, Exchange 2010 with tags , on June 4, 2012 by uniekdevries

Before installing the first Exchange 2010 server in you organization you have to extend the Active Directory schema. This can be done by running the setup.com /PrepareSchema command from the Exchange 2010 DVD. In most cases this stage completes without errors. Except in our environment ;-(

The following error occured:

“There was an error while running ‘ldifde.exe’ to import the schema file ‘C:\Windows\Temp\ExchangeSetup\Setup\Data\PostExchange2003_schema18.ldf’. The error code is: 8245. More details can be found in the error file: ‘C:\Users\username\AppData\Local\Temp\2\ldif.err'”.

Looking into the logfile shows this:

Entry DN: CN=ms-Exch-Mobile-Mailbox-Policy-Link, CN=Schema, CN=Configuration,DC=domain,DC=local

Add error on entry starting on line 358: Unwilling To Perform The server side error is: 0x2114 Schema update failed: An attribute with the same link identifier already exists.

The extended server error is: 00002114: SvcErr: DSID-032603BC, problem 5003 (WILL_NOT_PERFORM), data 8468

Research learns that this error happens  occasionally.

http://tsoorad.blogspot.nl/2012/02/0x2114-schema-update-failed.html

To fix the problem I followed the instructions explained in this Microsoft knowledge base article

http://support.microsoft.com/kb/917682

To edit the .ldf files I copied the whole content of the Exchange 2010 DVD to the local disk and started setup.com from there. At first the PrepareSchema action failed again. I found out that for some reason the setup did not copied the file that I edited but used the default file. To solve this I started the PrepareSchema command and manually copied the file that I edited in the temporary directory that was created by the PrepareSchema command.

In total there were two attributes with a link identifier that already existed. Both attributes were related to the Exchange Mobile Mailbox object.